Osmaniye Mah. incirli Çıkmazı Sok. Hukukçular Sitesi D Blok No:2/3 D:6 Bakırköy / İSTANBUL
trende

Aile İkamet İzni

Anasayfa » Aile İkamet İzni
Aile ikamet izni , Yabancı eşe, ergin olmayan yabancı çocuğa veya bağımlı yabancı çocuğa, ikincil koruma sahiplerine, mültecilere ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlara verilir.

Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni

Bu izni alabilecek yabancının aile statüsünde olması amaçlanmıştır. Aile ikamet izni ilgili kanunun “destekleyici” sıfatını verdiği kişiye bağlı olarak kazanılmaktadır. Bu izin destekleyicinin yabancı eşi ve çocukları için alınabileceği gibi, destekleyicinin eşine bağlı ama kendisinden olmayan çocukları için de alınabilmektedir.

Kanuna göre, yabancıların aile ikamet izninden faydalanabilmeleri imkanı geniş tutulmuştur. Aile ikamet iznine başvuracak yabancının destekleyicisi durumunda olan kişinin, Türkiye’de ikamet izinlerinden birine sahip bir yabancı olması esasen yeterlidir. Bu durumda destekleyici durumunda olan kişinin, en azından kısa dönem ikamet izni sahibi olması yeterli olacaktır.

Türkiye’de ikamet izni sahibi yabancıların ailesi bu izni alabileceği gibi Türk vatandaşlarının, mültecilerin veya ikincil koruma statüsü sahibi olan yabancıların aileleri de bu izni alabilmektedir. Diğer bir ifadeyle aile ikamet izninin alınmasında destekleyici, Türkiye’de ikamet izni sahibi veya mülteci ya da ikincil koruma statüsündeki bir yabancı olabilir. Kanun gereği bu kişi bir Türk vatandaşı da olabilir.

Aile ikamet izni her başvuruda en fazla iki seneliğine verilmektedir. Birden fazla eş ile evlilik durumunda yalnızca bir eş için Aile İkamet İzni başvurusunda bulunulabilmektedir. Fakat diğer eşlerden olan çocuklar için Aile İkamet İzni düzenlenebilir. Diğer taraftan evli çiftlerin her ikisininde 18 yaşından büyük olmaları gerekmektedir. Çocukların Aile İkamet izni başvurularında Türkiye dışında varsa ortak velayeti bulunan anne veya babanın muvafakatı gerekmektedir. Aile ikamet izni sahibi çocukların on sekiz yaşına kadar ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim almaları için ayrıca öğrenci ikametine sahip olmaları gerekmemektedir. Aile ikamet izni sahibi çocuklardan en az üç yıl aile ikamet izniyle Türkiye’de kalarak on sekiz yaşını tamamlayanlar, talep etmeleri hâlinde bu izinlerini kısa dönem ikamet iznine dönüştürebilirler. Türk vatandaşıyla evli yabancılar boşanmaları halinde en az üç yıl aile ikamet izniyle kalmış olmak kaydıyla kısa dönem ikamet izni başvurunda bulunabilirler. Fakat yabancı eşin, aile içi şiddet gerekçesiyle mağdur olduğu ilgili mahkeme kararıyla sabit ise, üç yıllık süre şartı aranmamaktadır.

Aile ikamet izinlerinde çocukların doğum belgeleri apostil onaylı olmak zorundadır.

Aile İkamet İzni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.

  • Toplam geliri asgari ücretten az olmamak üzere, ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmayan aylık geliri bulunmak
  • Ailenin nüfusuna göre, genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak
  • Tüm aile fertlerini kapsayan sağlık sigortası yaptırmış olmak,
  • Başvuru tarihi itibarıyla, beş yıl içinde aile düzenine karşı suçlardan herhangi birinden hüküm giymemiş olduğunu adli sicil kaydıyla belgelemek ve
  • Adres kayıt sisteminde kaydı bulunmak.

Aile ikamet izni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Türk Vatandaşıyla Evli Olanlar

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Evli olduklarını gösterir belge
  • Destekleyicinin Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Destekleyicinin Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair belge
  • Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
  • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
  • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu Özel sağlık sigortası
  • Adli sicil kaydı (Kendi ülke makamlarından veya son beş yıldır ülkemizde kalıyorsa Türk adli makamlarından alınabilir.)
  • Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge

Türkiye’de Bir Yıl Süreli İkamet İzni Bulunanlar, Çalışma İzni Olanlar, Mülteciler, İkincil Koruma Statüsü Sahiplerinin Eşi

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Destekleyiciden Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi (mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri için; varsa pasaport veya yerine geçen belge)
  • Destekleyiciden İkamet/çalışma izni belgesinin, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgesinin aslının ibrazı
  • Destekleyiciden Evli olduklarını gösterir belge
  • Destekleyiciden Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair belge
  • Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
  • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
  • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu Özel sağlık sigortası
  • Adli sicil kaydı (Kendi ülke makamlarından veya son beş yıldır ülkemizde kalıyorsa Türk adli makamlarından alınabilir.)
  • Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge

Ergin Olmayan Yabancı Çocuk – Bağımlı Yabancı Çocuk

  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Destekleyiciden İkamet İzni Başvuru Formu
  • Destekleyiciden Nüfus cüzdanı (T.C. vatandaşı destekleyici için), pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi (mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri için; varsa pasaport veya yerine geçen belge)
  • Destekleyiciden İkamet/çalışma izni belgesinin, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgesinin aslının ibrazı
  • Destekleyiciden Ortak velayet varsa diğer eşin muvafakatnamesi
  • Destekleyiciden Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair belge
  • Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
  • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
  • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu Özel sağlık sigortası
  • Adli sicil kaydı (Kendi ülke makamlarından veya son beş yıldır ülkemizde kalıyorsa Türk adli makamlarından alınabilir.)
  • Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge

 

 

Tüm Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: